Ovaj ponedjeljak mi je lijep sam od sebe, zbog toga što znam da je tek početak sedmice i da imam još, otprilike, pet-šest dana do početka paničarenja... I pored toga, željela sam da ovo jutro sebi učinim još ljepšim, a i da sa vama to podijelim... Tome u čast - prilažem vam sliku ovog ljepotana. Mislim, vjerovatno nije tip muškarca koji bi se svidio baš svakoj djevojci, jer ukusi su ipak različiti, ali mora se priznati da je njegova ljepota neosporna. 

Inspirisana pričama koje posljednjih dana slušam,  odlučila sam smisliti kakav je njegov karakter, hoću reći karakter meni  idealnog muškarca. Smislila sam šta voli, a šta ne… Kako se ponaša prema meni, koliko je spreman da mi ugodi, kakav je kad je ljut… Da skratim, smislila sam sve! 

Šalu na stranu, u svemu ovome se krije i pravi razlog pisanja ovog posta... Naime dok sam razmišljala kakav je tip momka moj Idealni, počela sam razmišljati i kakvi su to idealni muškarci danas, generalno... Koje njihove kvalitete djevojke danas cijene, te gdje su upravu, a gdje griješe. Možda i ne bih trebala to nazvati greškama, jer ipak u ovim slučajevima svako živi svoju istinu... Recimo, koje kvalitete kod momka im se isplate na duge staze (ne mislim materijalno), a koje ih pretvore u robinje vlastitih želja...

Prije svega, čemu žurba? Ako ti sa 15,16 ili 20 misliš da si negdje zakasnila jer ti ljubavni život nije onakav kakvog si ga zamišljala ili kakvog ti ga je prijateljica opisala da treba biti, onda (bez uvrede) je pamet ta koja ipak kasni malo više. Ako neko tebi blizak ima dugogodišnju vezu, a još uvijek nema ni pravo izlaska na glasanje, ne mora značiti da je cijeli tvoj život otišao u krivom smijeru... Možda to znači da će život djevojke kojoj pomalo zavidiš kasnije biti na potpuno krivom mjestu, a možda ona već sad nije toliko sretna koliko to ti misliš. Čak postoji i velika mogućnost da si ti mnogo sretnija od nje.

Drugo, ako su njegovi roditelji imućni, ne znači nužno da će i on biti. A ti dok shvatiš da je tvoj glupko uništio sve što su njegovi roditelji postigli, ti ćes uspavljivati vaše treće dijete. Hajde da ne idemo toliko daleko, ali svakako ne znaš šta nosi sutra.
Sve mi se više čini da takva cura misli da njen dragi nije svjestan njenih planova, ali treba biti sigurna da je on itekako svjestan… Takvima se održe ozbiljna predavanja o tome šta je to što je na njima privlačno – odmah nakon što izađu iz pelena. Neki to odluče iskoristiti kao veliku početnu prednost, ali kad shvate da će ih radnica-na-odjelu-za-odnose ili neka nova ti, koštati puno manje - nema te. Postoje i oni drugi, ali mislim da ih je malo... 
  
Nikada nikome nisam dozvolila, a ni sebe dovela u situaciju da mi neko pokloni nešto što ja sebi ne mogu priuštiti. Možda je to nekome smiješno, čudno, možda i pomalo prepotentno, ali to je moj stav i ljudi koji me poznaju, poštuju ga.  Jednostavno ne želim poklon za koji ti ne mogu uzvratiti istom mjerom. To je jedan od mojih principa. Koja god od poznanica mi se ijednom pohvalila nekim bezobrazno skupim poklonom od svog dečka, a svjesna je da to sama sebi ne bi mogla priuštiti, žalila sam je! Smatrala sam je poraženom. Poraženom u smislu da je priznala i prihvatila  svoju nesposobnost da sama ispunjava svoje želje. Šta će biti sa njom onog dana kada takve osobe ne budu oko nje?

Koja je satisfakcija da te momak voza u skupom autu ako ni on nije samo tvoj momak, ni taj auto njegov?  I da jeste i jedno i drugo, šta onda? Ti i dalje nemaš ništa od toga, a u njegovim očima si još veći parazit. Ako samo  želiš  biti viđena, možda nećeš ni to, jer su mu stakla vjerovatno zatamnjena ili ipak vozi prebrzo.

Sve one koje su trčale za tatinim sinovima, situiranim momcima, završile su kao domaćice koje muž vara sa onom kojoj neki kreten još nije popio pamet, a i onom koja se nije prestala sređivati. One koje su se zadovoljavale samo muškom ljepotom i mišićima (da napomenem da, zbog svojih drugih kvaliteta, ljepotan sa slike ne spade u ovu kategoriju), završile su kao mazge koje za sobom vuku budalu kojoj je jedino nadahnuće u životu-ogledalo.  

Naučite voljeti srcem. Zavolite neku osobu zbog njegovih pravih kvaliteta... Zbog njegove sposobnosti da te učini najsretnijom curom na svijetu, bez da na tebe troši velike sume novca, Ako želiš čovjeka uz kojeg će tvoja budućnost biti sigurna, onda biraj onog sposobnog, onog koji će uspjeti i kada se nađete u beznađu - i to bez roditeljske pomoći. A i šta bi falilo da sama zasučeš rukave i potrudiš se priuštiti sebi život o kakvom sanjaš?

Prava ljubav zaista nije prolazna, ona s godinama raste. Iz naivne, kroz veliku i ozbiljnu, transformiše se beskonačnu i neprolaznu… Zbog nje je čovjek spreman na sve životne pustolovine i ne boji se nikakvih prepreka. Držeći se ruku pod ruku sa osobom koja vama uistinu daje snagu i na koju vi djelujete na isti takav način, ne možete pasti. Ako slabija strana nekada posustane, krene u provaliju, ono drugo je neće pustiti da potone, već će joj pomoći da se uzdigne.

Zbog sebe i situacija koje će vas u životu snaći, zbog svih nepravdi svijeta koje vas neće mimoilaziti, birajte ispravno! Zapamtite da je ponekad ispravno i ne odabrati ništa, ako ono što vam je ponuđeno nije uistinu i pravo. Ponekad, ako ste sami ne znači da ste slabi, već da ste dovoljno jaki da se sami borite… da ste heroj!

P.S. Lijepu sedmicu želim mojim dragim curama koje su mi predlagale ovu temu, a posebno onoj jednoj - ženi heroju, kojoj sam posvetila posljedni pasus i koja ovo redovno čita.